El projecte consisteix en la rehabilitació d’un gran edifici residencial de 600 m2 de superfície del sòl, Vall Roc, situat a Prada (66500) que actualment es troba en desús, completat per la construcció de dos edificis laterals auxiliars destinats a la residència. El conjunt es convertirà en el Centre d’Estudis amb residència Pau Casals de la Universitat Catalana d’Estiu. L’objectiu és de realitzar durant tot l’any cursos i seminaris de formació referents a temes transfronterers i culturals d’interès comú. Aquestes activitats s’adreçaran principalment als estudiants universitaris i als alumnes d’ensenyament secundari de les regions del Llenguadoc-Rosselló, Catalunya, Illes Balears. A més, aquest projecte tindrà un fort impacte econòmic en la zona fora de l’època estival.

L’edifici principal, de gran interès arquitectònic, és d’estil mallorquí i fou construït l’any 1923, obra de l’arquitecte barceloní Ricard Segalà. Es troba situat en una zona de deu hectàrees en què hi ha dos edificis més que, antigament, eren habitatges dels treballadors de la casa. Al costat de Vall Roc hi ha un complex residencial per la tercera edat, i la Vila de Prada ha comprat l’edifici on visqué Pau Casals en la seva època d’exili a Prada, després de la Guerra Civil espanyola. Hi instal·larà un museu dedicat al gran violoncelista català. Així que al conjunt de Vall Roc li queden finalment 5.000 m2 on hi haurà el centre d’estudis amb residència.

El projecte és finançat per la Unió Europea (programes Interreg IIIA i Interreg IVA), per la Generalitat de Catalunya, pel Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló, pel Consell General del Pirineu Oriental, per les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, pels Consells insulars de Mallorca i d’Eivissa, pel POCTEFA, Programa operacional de cooperació territorial Espanya-França-Andorra, i per la Vila de Prada.

Per més informació: www.uce.cat